Tapahtumat

 ..

Bouzoukitaiteilija, laulaja Yannis Loulourgas vierailulle Suomeen

Monille Kreikanystäville tuttu laulaja, säveltäjä sekä bouzoukin ja monien muiden instrumenttien taitaja ja niiden rakentaja Yannis Loulourgas saapuu Suomeen ja esiintyy ravintola Thalassassa Helsingissä.

Loulourgas (s. 1949) on kotoisin Kreikan Samokselta. Asuessaan Patmoksen saarella, hän tutustui vanhaan kreikkalaiseen musiikkiin ja sai pohjaa ja oppia musiikilliselle uralleen.

Vuosina 1977-83 Yannis Loulourgas asui ja kiersi esiintymässä Yhdysvalloissa kreikkalaisen musiikin ohjelmistolla. Tämän jälkeen hän palasi kotisaarelleen Samokselle, jossa hän on ollut suosittu esiintyjä ravintoloissa, yökerhoissa, konserteissa jne. Näinä vuosina hän on tullut tutuksi suomalaisillekin matkailijoille lahjakkaana laulajana ja soittajana.

Monet ovat myös vierailleet hänen työpajassaan, jossa hän rakentaa uusia ja kunnostaa vanhoja, kreikkalaiseen musiikkiin liittyviä kielisoittimia ja vaalii kreikkalaisen musiikin perinteitä sen monipuolisena asiantuntijana. Tätä asiantuntemusta kreikkalaisen musiikin ja kulttuurin ystävät ovat vuosien varrella saaneet imeä itseensä mielenkiintoisen tiedon ja tarinoiden muodossa, kun Yanniksella on töidensä lomassa yleensä ollut aikaa ja kiinnostusta jäädä juttelemaan tapaamiensa ihmisten kanssa. Lisäksi hän vaalii kreikkalaisen musiikin perintöä siirtämällä sitä nuoremmille polville heidän soitonopettajanaan.

Yanniksen ohjelmisto on monipuolinen ja laaja ja siihen kuuluu kreikkalaista musiikkia monilta eri aikakausilta sekä myös hänen omia sävellyksiään. Suomen vierailulleen hän ottaa bouzoukin lisäksi mukaansa muitakin soittimia kuten baglamas, gagava ja gorgonion.
Kreikkalaisissa illoissa Yanniksen rinnalla soittamassa on myös kitaristi Vasilis Katopodis.

Yannis Loulourgasin Suomen esiintymiset keskittyvät kreikkalaiseen Thalassa-ravintolaan, jossa vietetään tunnelmallisia musiikki-iltoja hyvän ruoan, juoman, elävän kreikkalaisen musiikin ja ehkä tanssinkin parissa. Ja koska vierailu ajoittuu Suomen 100-vuotisjuhlinnan keskelle, saatetaan illoissa kokea myös Finlandia-hymni bouzoukilla esitettynä.

Kreikkalaisen musiikin illat ravintola Thalassassa 1. 2. 5. 8. ja 9. joulukuuta.
Neitojenranta 2, Herttoniemenranta, 00810 Helsinki

Ravintola Thalassa
Neitojenranta 2
00810 Helsinki
www.ravintolathalassa.fi

 

 

Suomi-Kreikka yhdistysten liitto ry

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ